2022. március 14., hétfő

ce delir, adică un dictator criminal invadează o ţară suverană, dar vinovat este cel ce se apără de agresiunea unui criminal.

ce delir, adică un dictator criminal invadează o ţară suverană, dar vinovat este cel ce se apără de agresiunea unui criminal.



Míg a világ egy része olvadozik a sorozatszínéből politikussá avanzsált sármos Zelenszkij elnöktől, addig személy szerint nekem elkezd viszketni a tenyerem, ha meglátom a G.I. Joe-nak öltözött imposztort, aki jelenleg éppen katonásdit játszik a népe és a világ kontójára.
Tudom, hogy erős szavak. Sokat is gondolkodtam mielőtt papírra vetettem őket, de így van, egyszerűen nem tudom nem felelőssé tenni Ukrajna jelenlegi helyzetéért ezt az embert.
Nyilván nem ő vonult be a saját országába és kezdett rombolásba, ez legyen az oroszok sara, de ő az, aki belekezdett és napról, napra tovább visz egy olyan küzdelmet, aminek a vége vagy Ukrajna teljes megsemmisülése lesz, vagy még rosszabb, a modern európai civilizáció bukása.
Ő az, aki évek óta figyelnek kívül hagyja a folyamatos orosz jelzéseket. Ő az, akinek a 2019-es regnálása óta még inkább a perifériára szorultak a kisebbségek. Ő az, aki a háború kitörését követően nem azon dolgozott, hogy minél több ártatlan civilt menekítsen ki a háborús zónákból, hanem éppen ellenkezőleg minél több katonai háttérrel nem rendelkező honfitárását próbálta rávenni, hogy harcoljanak az utcán, a sikátorokban, hogy készítsenek molotov koktélokat, s úgy menjenek az orosz hadsereg ellen. Ő az, aki meg sem próbálta a háborús frontot a nagyvárosok előtt meghúzni. Inkább benn harcol a panelek között, ott, ahol azok az ártatlan emberek élnek, akiket elvileg védenie kellene a háború borzalmától.
Meg sem próbálta minimalizálni a háborúval járó veszteségeket, és nem próbálkozott a gyors békekötéssel sem, mert ez valahogy sértette volna a hős imázst, amit mint egy új filmszerepet magára aggatott.
Egy baj van! Ez a film nem ér véget a stáblistával. Innen nem lehet úgy felállni, hogy az ember maga mögött hagyja az eseményeket a moziban. Ebben a filmben, akit lelőnek az a földön mard, nem úgy, mint a statiszták egy-egy jelenet után, és ennek filmnek a látványos robbantásos képkockáit nem számítógépen szerkesztik meg. Itt tényleg robbantanak, tényleg meghalnak és tényleg elmenekülnek, amikor pedig mindennek vége, akkor elvileg ennek a törpe G.I. Joe harcosnak lesz a feladata, hogy újraépítse azt az országot, amit az ő vezetése alatt szétbarmoltak csak azért, mert nem ismerte fel időben, hogy Ukrajna se így, se úgy nem nyerhet ebben a háborúban!
Ha véget ér a háború, s összeszámolják a halottakat, a veszteségeket, amikor először tudnak normálisan szétnézni az országban és látják, hogy mi minden lett a földdel egyenlő, mikor szembesülnek vele, hogy megannyian otthon nélkül maradtak, és mire Európában csúcsosodik a 21. század legnagyobb menekült válsága, akkor valószínűleg mindezért csak az orosz fél lesz felelős és Putyint tartja majd a világ háborús bűnösnek, miközben Zelenszkij hősies helytállásából film készül, kiad egy könyvet is az ostrom idején átéltek kapcsán, elad pár exkluzív interjút, s úgy általában ünnepelt és elismert hős lesz. Én viszont akkor is bűnösnek látom majd, mert egyszerűen hiszem, hogy neki vezetőként most nem addig terjedt volna a felelőssége, hogy a fronton védekezőre fogja, és eljátssza a nagy katonát.
Lehetett volna okosabb ebben a helyzetben. Értelmetlen harc helyett mondhatta volna, hogy rendben, nézzük meg mit akar Putyin. Teljesítsük és vegyük ki a szelet a vitorlájából!
Ha már mindenáron Uniós ország akar lenni, akkor kiadhatott volna egy törvényt, amiben minden kisebbség számára biztosítja az anyanyelvi oktatást és az anyanyelv használatának lehetőségét, hiszen ez a nemzetközösség szintjén egyébként is elvárt volna.
Vagy mondhatta volna azt, hogy oké nem tudunk megegyezni Donyeck és Luhanszk tekintetében. Ne legyen se a miénk, se az oroszoké, kapja meg az önállóságot.
Mondhatta volna ezt is, helyette viszont több, mint egy hete vív egy olyan háborút, amit esélye nincs megnyerni, csak az a kérdés, hogy ki mekkora veszteség mellett zárja majd annak az akciófilmnek a forgatását, amit éppen az élet ír a színészi vénával megáldott ukrán elnöknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Working with AI in real life

People can encounter and use AI in their work in many different ways. Here are three common examples: You can work as a professional who has...